Хромът – важният минерал
В природата хромът съществува във вид на неорганични соли, но така също и като комплексно съединение с органични агенти, представляващи активна форма на хрома и оказващи съществено влияние в усвояването и нивото на кръвната глюкоза. Това съединение се разглежда от науката като фактор за толерантност към глюкозата.
Биологичната роля на хрома е свързана с участието му в регулацията на въглехидратния и липидния обмени чрез съединение, наречено “глюкотолерантен фактор” (ГТФ). Допълнителното му приемане води до възстановяване на нормалния толеранс към глюкозата при хора на средна и напреднала възраст с понижена толерантност към въглехидратите. Т.е., ГТФ увеличава чувствителността на клетките към инсулина. Предполага се, че биологично-активната форма на хрома, която включва никотиновата киселина, образува комплексно съединение с инсулина, което е по-активно, отколкото свободния инсулин.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhcTk9ZQNQpkZfG5ie__TnsBKHnXJUFMIDP0ODUxtrWDR-0vJ7d1kiekKmXTm1NeIJ7hNSE-T7kGlouJqBJM3aItHr181cEOUzCsU006KFQgo9f2UciHbnrI-aVN2tu6Fu3-wmH8tGUImI/s320/%25D0%25B8%25D0%25BD%25D1%2581%25D1%2583%25D0%25BB%25D0%25B8%25D0%25BD-600x450.jpg)
увеличи действието на инсулина – хормонът, отговорен за пренасянето на глюкозата в клетките, където се ползва за получаване на енергия. Хромът
Концентрацията на хром в хранителните продукти е ниска, затова при небалансирано и еднообразно хранене може да възникне недостатъчност на хрома. Рискът от развитие на дефицит на хром е особено висок при бременни и кърмещи жени. В последните месеци на бременността плодът усилено акумулира хром. Микроелементът се използва в значително количество с млякото при лактацията. Във връзка с това потреблението на хром в обичайните количества в период на бременност и лактация може да се окаже недостатъчно и да способства развитие на относителен дефицит. Понякога недостигът на хром е обусловен от прекомерното постъпване в организма като леснoусвояеми въглехидрати, а така също въвеждането на инсулин, водещ към усилено изхвърляне на хром с урината.
Предполага се, че в зависимост от химическите форми, човек трябва да получава от 50-200 мкг/денонощие с храната от този елемент. Намалението му лесно води до диабет от втори тип. Недостигът на хром е виновен за нарушения глюкозен толеранс на организма, проявяващ се с повишаване и нестабилност в нивото на кръвната захар, наличие на захар в урината и инсулинова резистентност.
При диабет II тип (неинсулинозависим) много често има инсулинова резистентност и последиците от недостига на хром са най-сериозни. При хора от групи с висок риск (с диабет в семейството) се установява инсулинова резистентност години преди появата на самата болест. Приемането на хром в 90% от случаите намалява инсулиновата резистентност, съответно и нивото на кръвната захар.
При добавяне на хром към диетата болни от диабет тип 2 се намалява кръвната захар на гладно, подобрява се поносимостта към глюкоза, намаляват нуждите от инсулин и спада нивото на лошия холестерол и серумните триглицериди (при едновременно покачване на HDL – добрия холестерол).
Лекарите говорят за т.нар. “синдром Х”, състоящ се от затлъстяване, високо кръвно налягане, диабет от втори тип (или инсулинова резистентност), и висок холестерол. Ефикасен начин да се лекува този синдром е да се приема хром под формата на хром-полиникотинат. Никотиновата киселина действа съдоразширяващо и спомага за по-добро проникване на препарата в тъканите.
Приемането на хром подобрява съотношението между мускулите и мастната тъкан -мускулната тъкан се увеличава, а тлъстините намаляват. На практика обаче това не винаги означава намаляване на телесното тегло, защото мускулната тъкан тежи повече от мастната.
Хромът увеличава изгарянето на телесни мазнини. Атлети, културисти и други, стремящи се към загуба на тегло, могат да очакват забележителен резултат от хром полиникотинат, особено ако увеличат интензивността на тренировките. Доказана е ефективността му за намаляване на теглото, натрупване на мускулна маса и регулиране съдържанието на глюкоза.
Хром полиникотинат се съдържа в продуктите “Коензим Q10” и “Лайтен ъп”.
Няма коментари:
Публикуване на коментар